Pierogi w nowej odsłonie — wykorzystaj mąkę orkiszową i orzechy

Pierogi mają wielowiekową tradycję. Na ziemie polskie dotarły w XIII wieku i od tego czasu zyskały wiele odsłon. Farsz może być zarówno słodki, jak i wytrawny. Klasyczne przepisy opierają się na mące pszennej, jednak warto spróbować jej smacznej alternatywy – mąki orkiszowej. Eksperymentuj nie tylko z mąką, ale także z farszem, w którym znajdzie się miejsce na orzechy.

Dzięki łatwej dostępności różnorodnych produktów spożywczych, rosnącej popularności zdrowego stylu życia oraz postrzeganiu gotowania jako sztuki, coraz chętniej podejmujemy kulinarne wyzwania. Nie bój się modyfikować nawet tak tradycyjnych dań jak pierogi. Jak się zaraz przekonasz, istnieje wiele interesujących propozycji na farsz, ale najpierw skupmy się na cieście. 

Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

Pierogi z mąki orkiszowej mają unikalny smak, lekko orzechowy, który z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Mąka orkiszowa to nie tylko walory smakowe, ale także źródło białka, witamin i innych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do diety każdej osoby pragnącej zdrowo się odżywiać. Jak przygotować ciasto na pierogi?

Przygotowanie ciasta jest podobne do tradycyjnej wersji – różnica tkwi w mące. Do dużej miski wsyp mąkę orkiszową, dodaj sól i stopniowo wlewaj ciepłą wodę. Po wymieszaniu składników wyciągnij ciasto i wyrabiaj je na blacie, aż stanie się elastyczne. Następnie włóż je z powrotem do miski i odstaw na pół godziny. Po tym czasie przystąp do formowania pierogów – rozwałkuj ciasto, wycinaj kółka, nakładaj farsz i sklej brzegi. Gotuj w osolonej wodzie, aż pierogi będą miękkie. Wiesz, jak zrobić ciasto, więc pora na kilka pomysłów na przygotowanie smacznego farszu!

Przeczytaj też:  Czym są olejki z CBD i jakie mają właściwości lecznicze?

Jeśli chcesz przygotować pierogi, a brakuje ci mąki orkiszowej, to kupisz ją w Auchan:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/sypkie-i-produkty-zbożowe/mąka/mąka-orkiszowa/4727

Pierogi orkiszowe z serem i orzechami włoskimi

Fani pierogów powinni wypróbować ten przepis! Do farszu potrzebujesz zaledwie kilku składników: twarogu, kilku łyżek posiekanych orzechów włoskich, odrobiny miodu i żółtka. Możesz dodać także szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, a następnie nakładaj po łyżce na każde wycięte kółko ciasta i sklejaj pierogi.

Pierogi z soczewicą i orzechami

Pomysłem na smaczny obiad są pierogi z soczewicą i orzechami. Są aromatyczne i pełne smaku. Potrzebujesz m.in. zielonej soczewicy, ziemniaków, cebuli, suszonych grzybów, orzechów i tofu. W przeciwieństwie do poprzedniej propozycji, przygotowanie farszu w takiej wersji jest bardziej czasochłonne. Grzyby należy zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, cebulę podsmażyć, a soczewicę i ziemniaki ugotować. Na koniec wszystkie składniki wymieszaj i nakładaj na ciasto. Jeśli czujesz, że to twój klimat, na blogach kulinarnych znajdziesz sporo pomysłów na pierogi z soczewicą i orzechami.

Składniki do przygotowania tych pierogów możesz zamówić w Auchan. Orzechy są dostępne na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/bakalie/orzechy/2240

Pierogi z ricottą i orzechami

Z orkiszowym ciastem na pierogi dobrze komponuje się farsz z ricotty. Wystarczy dodać trochę orzechów i ziół, a pierogi znikną z talerzy w mgnieniu oka! Do przygotowania farszu wykorzystaj np. ricottę, czosnek, parmezan, świeżą szałwię i posiekane orzechy. Wystarczy połączyć składniki, doprawić do smaku i ulepić pierogi.

[obraz_1]

Produkty potrzebne do wykonania tych pierogów, kupisz podczas zakupów internetowych: https://zakupy.auchan.pl/